Ayam Salai Masak Lemak Cili Api

Pernah pergi restoran cili api tak? My fav place for lauk pauk nogori. Pedas & sedap. Yang x makan pedas takyah gi. Berpeluh kang haha. So my fav dish there is daging salai masak lemak. Pegh toksah citer la sedap diaaaa. I can eat the lauk only je kot. So here is the version for ayam salai. Sama je, if nak tukar daging boleh salai daging terus. So macam mana kaedah salai ni sebenarnya?? Rumit sangat ke? Or kena ada alatan menyalai ke? Kat rumah mana adaaaa. Dont worry tapi yang penting korang kena ada jaring2 untuk BBQ tu. Selalu yang orang guna untuk ikan bakar tu. Kalau takde jugak try jela manual asalkan luar keliling ayam potong tu ada hitam2 terbakar ok jugak. I only used dapur api tu je nak menyalai. Tak kuasa laa guna arang haha. But yeah arang lagi sodap anddd lagi payah to handle ok so just keep it simple. So jom tgk ingredients dulu okayyy :)



Ingredients :

1/4 ayam (2 pcs) (kiranya 2pcs bahagian quarter or 3pcs peha ayam pun boleh)
Sedikit garam untuk perap.

Bahan-bahan A
1biji bawang besar
4biji garlic
10biji cili api (bergantung korang nak pedas mana)

Bahan-bahan B
1inci halia (dihiris tebal)
1helai daun kunyit
1ketul serai (diketuk)
1/2 tbsp serbuk kunyit babas

Salt&sugar to taste
2 ketul asam keping or 1inci asam jawa (buat perahan)
1/2 kotak santan apa2 jenama (kotak size kecik tu)

Cara-cara :

1. Ayam tu perap dengan garam sikit, salai atas api sampai hitam2 sikit macam bbq tu. Ketepikan. Jangan risau dalam dia x masak ke apa sebab memang tak masak pun haha.

2. Blend kesemua BAHAN A tadi. Panaskan periuk and tuang sikit minya dalam 3 tbsp. Tumis semua bahan blend tadi.

3. Masukkan pula BAHAN B and kacau, boleh tambah air dalam 1 cawan. Biar dia masak sat dalam 5mins. Time ni korang perisakan la etak garam gula dulu. Secret recipe dia is from the masam2 asam keping or asam jawa. So untuk orang yg takleh brain masam2 ni letak dulu sikit2 kang masam sgt korang tak suka. Biar boil and rasa sedap tak?

4. Api sederhana je ya. Kalau dah sodap masukkan ayam salai tadi. Biar dia masak dalam 6mins.

5. Lastly, letak santan kacau rata. Biar dalam 5mins boil and siap!


TIPS & TRICKS

1. Kaedah masak ni boleh apply for masak lemak biasa jugak.
2. Kalau taknak pedas, takyah letak cili je.
3. Kalau nak kuah pekat, before letak santan tu kuah dalam periuk jgn byk sgt.
4. Kalau suka cair2, kuah dalam periuk tu lebihkan sedikit before ltk santan.
5. Kalau takde serai, daun kunyit, halia ITS OKAY haha. Bedal je.
6. And certain recipes guna cekur untuk rasa lagi umphhhh. Korang boleh try google benda tu.