Paru Goreng Sambal

Selalu tak korang rasa if beli lauk paru kt kedai macam tak cukup je. Amik ciput je tapi mahal? Yup paru goreng or masak apa2 pun normally memang mahal idk why. Maybe sebab permintaan tinggi kot. So what kinda texture paru tu korang suka? Rangup betul mcm keropok? or...... lembut sangat or so-so?

So here is the simple recipe. You guys can buat sambal ni makan dengan apa2 pun ayam, daging, sotong or udang. Sambal tu yang penting guys.




Ingredients (2 orang makan) :

500g paru mentah (rebus, ketepikan)
Sedikit serbuk kunyit & garam utk perap.

Bahan A
1biji bawang besar
3biji bawang putih
10tangkai cili api (normally hijau kecik tu)
8tangkai cili padi (merah yang besar tu ye)

1/2 cawan minyak masak
sedikit asam jawa
garam, gula, perisa

Instructions :

1. Paru tadi boleh potong saiz besar2 penumbuk korang & rebus. Cara nk tahu masak is when the paru turns kelabu. Biar rebus dalam 15-20 mins jugak. Toskan dan potong la size kecik2 nipis2 ikut macam mana korang suka. Gaul dengan garam & kunyit secukup rasa dan boleh digoreng ikut api sederhana.
p/s : Waktu goreng biar la lama sikit. Try la rasa satu paru yg siap goreng. If korang suka lembut goreng jap je. If suka rangup ye lama lagi gorengnya. Cara goreng paru sama je amount minyak dia for goreng ayam. Lepas goreng ketepikan. Jgn korang ngap pulak haha.

2. Blend je semua bahan A ni dgn sedikit air kosong jgn hancur sgt.

3. Masukkan minyak, api sederhana. Minyak panas je masukkan la kesemua bahan A tadi. Tumis dia kacau2. Jgn berair sangat sebab korang nak buat sambal kan bukan berkuah.

4. Dalam 10mins kacau2 tgk cili mcm dah nak masak, masukkan asam jawa tadi. Asam jawa tu campur sikit dgn air kosong bg dia jadi paste cair. Then gula garam perisa. Try ler rasa sedap ke x. If its nice then tutup api siap ! Boleh la digaul bersama paru goreng tadi hehe.

Tips Penting :

- Sambal tak perlu banyak air. Kiranya pantang dia lah. So if boleh limitkan penggunaan air.
- Sambal ni banyak main dengan minyak. So masa tumis tu takpe if berendam dgn minyak.
- Untuk rasa masam boleh je ganti dgn perahan limau.
- Jgn tumis garing tau nanti cili jadi garing sangat dahh sambal nya tak jadi haa sudah !
- If desired bole tambah halia, serai, daun limau, daun kari. Haa rasa lain sikit :)

Mostly sambal terlalu banyak jenis! And if korang ubah sikit je cara dia, even a slightly bahan pun compem lain rasa dia. Ive tried the exact same recipe but method lain. Memang xsama rasa dia ok.. For sambal ayam penyet i have this legendary recipe since gua niaga lagi. Nanti ada masa gua update ! Hopefully korang berjaya buat sambal yg bersarang dalam kepala korang tuuuu. Babai